Today: Friday, August 19, 2022

Discriminatie & Pesten

discriminatie en pesten

Pesten
Pesten kan in veel verschillende vormen: op school, op straat of digitaal via internet of mobiel. Pesten is in tegenstelling tot plagen niet leuk voor een van de partijen, vaak is er ook ongelijkheid.

Meer info over pesten en hoe hier mee om te gaan vindt je op www.pesten.nl. Dit is niet alleen voor wanneer je gepest wordt, maar ook tips wat je kunt doen als vrienden gepest worden of als er iets in de klas gebeurt.

Wordt je gepest en wil je hier hulp bij ga dan naar je huisarts. Je huisarts is een vertrouwenspersoon, denkt met je mee en heeft een overzicht van trainingen of ander hulpaanbod bij jou in de buurt.

Discriminatie
Discriminatie vanwege godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, leeftijd, geslacht, seksuele voorkeur etc. is volgens de grondwet verboden en strafbaar. Toch gebeurd het regelmatig. Op www.discriminatie.nl (of telefonisch T. 0900 – 2354 354) kun je advies krijgen wat te doen wanneer dit gebeurt. Lokaal kan er contact worden opgenomen met Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (T. 023 – 5315 842). Discriminatie via (sociale) media kan gemeld worden bij www.meldpunt.nl.

Mishandeling
Mishandeling gaat veel verder dan pesten. Heb jij te maken (gehad) met mishandeling? Op school of op straat? Heb je het thuis niet naar je zin omdat er problemen zijn? Of wordt je zelfs uitgescholden of geslagen door een familielid? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Je kan dit melden bij Meld Misdaad Anoniem (T. 0800 – 7000) of neem contact op met één van de jongerenwerkers van Stichting Welzijn Velsen of Streetcornerwork Velsen. Zij zullen je helpen bij het zoeken naar een oplossing.