Today: Sunday, July 3, 2022

Seksualiteit & Relaties

Jimmy seksualiteit en relaties

In de pubertijd begint je lichaam te veranderen van kind naar volwassene. Ongeveer vanaf je elfde jaar (maar wat eerder of later is ook niet vreemd) gaat je lichaam veranderen. Bij meisjes beginnen de borsten te groeien en ze worden voor het eerst ongesteld. Bij jongens wordt de penis groter en ze krijgen hun eerste zaadlozing. Kortom, langzamerhand word je geslachtsrijp. Geslachtsrijp betekent technisch gezien dat je in staat bent om kinderen te krijgen maar eigenlijk is het meer dan dat. Het is de periode waarin je meer bewust wordt van je seksuele gevoelens en dat deze gevoelens een belangrijke plaats in je leven gaan innemen. Dit kan heel verwarrend zijn en van alle veranderingen kun je best onzeker worden.

Eén ding staat vast: je groeit en je lichaam verandert in dat van een volwassene. Je krijgt te maken met verliefdheid, verkering en seks. Vlinders in je buik, zoenen, strelen en vrijen hebben allemaal te maken met seksualiteit. Op www.sense.nl of www.seksualiteit.nl kun je informatie vinden over het veranderen van je lichaam, relaties, seks en anticonceptiemiddelen. Als je jezelf wil laten testen op een SOA kun je die via je huisarts of anoniem bij de SOA poli in Haarlem of Heemskerk van het GGD aanvragen.

Homoseksualiteit
Niet iedereen valt op iemand van het andere geslacht. Sommige jongens vallen op jongens (homoseksueel), sommige meisjes vallen op meisjes (lesbisch) en sommige vallen op jongens en meisjes (bi-seksueel). Dat is niet raar, maar het kan wel moeilijk zijn. Zo zit er op het moment tussen bewustwording en de coming-out gemiddeld drie jaar. Daarnaast heb je ook mensen die het gevoel hebben ‘in het verkeerde lichaam’ te zitten of een persoon voelt zich zowel mannelijk als vrouwelijk. Dit noemen we transgender. De website www.allesovergay.nl geeft antwoord op veel vragen rondom homoseksualiteit. Dit is informatief voor LHBT (lesbisch, homoseksueel, bi-seksueel en transgender) jongeren maar ook voor hun directie omgeving. Het COC Kennemerland biedt daarnaast lokale activiteiten en voorlichting over dit onderwerp aan.