Wereldkampioen Jiu Jitsu: “Ik ben nog steeds het jongetje uit Velserbroek”

Wereldkampioen Jiu Jitsu! Zo mag de topsporter Melvin Schol zichzelf nu noemen. Na vele overwinningen dit jaar, vertelt Melvin hoe zijn leven er uit ziet. “Ik ben nog steeds het jongetje uit Velserbroek”. Nou, niet elke Velserbroeker kan zichzelf wereldkampioen noemen!

Na het WK kreeg je veel complimenten van vrienden en familie. Hier bleef het niet bij, want zelfs de koning stuurde je een brief! Wat vond je hiervan?
“Ja, ik heb een brief gekregen van Willem Alexander. Ik ben erg blij met de brief van de koning, want zo krijg je toch een stukje erkenning en waardering. De brief kwam met de normale post, maar het was een heel boekwerk! Ook kreeg ik een brief van Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.”

Het gaat er bij judo en Jiu Jitsu soms hard aan toe. Komen er vaak blessures bij kijken?
“Judo is wel een blessuregevoelige sport, maar dit is eigenlijk bij alle topsporten het geval. Voor toeschouwers ziet het er heel hard en zwaar uit. Ondanks dat ik drie keer mijn neus heb gebroken, vind ik het persoonlijk wel meevallen.”

Heb je in jouw klasse (tot 94 kg) veel concurrentie?
“Bij judo heb ik veel concurrentie, dat komt omdat deze sport goed ontwikkeld is. Bij Jiu Jitsu is dit anders. Deze sport is in Nederland wat minder goed ontwikkeld, en daarom heb ik maar één echte concurrent. Dit is natuurlijk een voordeel, omdat de druk hierdoor afneemt. Je kunt het ook als een nadeel zien, want het is moeilijk om goede trainingspartners te vinden. Hiervoor moet ik naar het buitenland.”

Word je als wereldkampioen veel herkend op straat?
“Ik heb een online bedrijf en ik ken heel veel mensen, maar verder vind ik mijzelf geen bekende Nederlander. In Velserbroek word ik wel veel herkend, maar gemiddeld gezien ben ik maar het jongetje uit Velserbroek.”

Hoe ziet jouw trainingsschema eruit?
“Ik train gemiddeld negen à tien keer per week. Maandagochtend heb ik krachttraining. Maandag-, dinsdag- en woensdagavond heb ik judo. Donderdag moet ik naar Nieuwegein voor Jiu Jitsu. Vrijdag heb ik zowel krachttraining als judo. Verder train ik zondagmiddag ook nog. Zo ziet mijn trainingsschema er wekelijks uit.”

Dat is een pittig schema! Heb je nog wel vrije tijd?
“Nee, niet echt. Ik heb een eigen bedrijf genaamd ‘Training, Lifestyle, en Voeding. Hier besteed ik ongeveer 70 uur per week aan. Daarnaast moet ik dus ook nog trainen, en verder zit ik ook nog op school!”

Wat doet jouw bedrijf precies?
“Bram Crans en ik hebben samen een bedrijf waar wij mensen begeleiden naar een gezonde levensstijl. We zorgen ervoor dat ze met plezier naar de sportschool gaan en dat ze gezond gaan eten zodat ze lekker in hun vel zitten.”

Heb je nog adviezen voor judoka’s en mensen die Jiu Jitsu doen?
Enthousiast: “Jazeker! Zorg dat je in een leuke groep hebt, zodat je er plezier in hebt. Je gaat alleen de top bereiken als je er plezier in hebt. Als je het leuk vindt, moet je het vooral blijven doen!”

Melvin Schol

Afbeelding: RTV NH

Interviewer: Wilco Zonneveld
Geschreven door: Hanin Ballan

Tagged with:

About Author

Hanin Ballan

Hbo-studente Media, Informatie en Communicatie