Yessy: Van je hobby je beroep maken

Foto: Sportsupport

Iedere twee weken een column van de buurtsportcoaches van Velsen. Vandaag is het woord aan Yessy Zeilmans. Zij is buurtsportcoach in Velserbroek, 22 jaar oud en afkomstig uit Heerhugowaard. Haar focus ligt op het samen met de jongeren uit Velserbroek organiseren van sportactiviteiten.

Van je hobby je werk maken! (door: Yessy Zeilmans)

“Krijgt u hiervoor betaald”? Als kinderen deze vraag stellen moet ik altijd erg hard lachen. Ik snap dat een baan als buurtsportcoach niet altijd als ‘werken’ wordt gezien. Persoonlijk zie ik dit namelijk vaak ook niet als werk. Sporten is en blijft natuurlijk altijd een hobby, mijn grootste hobby! Ik heb vroeger veel gevoetbald, en vind dit nog steeds een erg leuke sport. Naast voetbal ben ik nu fanatiek bezig in de sportschool om mijzelf fit te houden.

Ik werk sinds september voor Stichting Welzijn Velsen als buurtsportcoach. Ik heb Maatschappelijk werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam gestudeerd en heb hierbij Sportpsychologie als specialisatie. Tijdens mijn studie zag ik eigenlijk altijd al dat deze twee onderdelen erg goed bij elkaar passen. De verbinding leggen tussen sport en de maatschappij is voor mij een grote uitdaging maar ook een erg belangrijk en mooi doel om aan te werken.

Mijn werkzaamheden zijn sportactiviteiten organiseren samen met de jongeren uit Velserbroek. 

Jongeren activeren
Het doel hiervan is om jongeren te activeren. Sport wordt hierbij ingezet als middel voor positieve veranderingen in het leven van de jongeren. Om een zo breed mogelijke groep jongeren te kunnen bereiken zorg ik ervoor dat de activiteiten zo laagdrempelig mogelijk zijn. Ik sta op verschillende dagen op een vaste tijd en plek in Velserbroek. Jongeren weten dit en komen vaak langs om te “kijken”, en later gaan zij meedoen. Ze zijn niet verplicht om mee te doen en mogen vaak zelf bepalen welke sport ze willen doen. Deze aanpak zorgt ervoor dat deze jongeren meer gaan bewegen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de samenwerking en besluitvorming onder de jongeren wordt gestimuleerd. Tijdens deze momenten probeer ik op te vangen wat er speelt onder de jongeren en mogelijke ondersteuning te bieden als dat nodig is.

Kinderen met overgewicht
Naast het aanbieden van sport op straat ga ik mijzelf extra inzetten voor kinderen met overgewicht in de gemeente Velsen. Dit wil ik doen door middel van passend sportaanbod in combinatie met voedingsadvies voor zowel de kinderen als voor de ouders. Overgewicht is voor de gezondheid en het welzijn in Nederland een steeds groter maatschappelijk probleem.

De afgelopen maanden, waarin ik werkzaam ben voor Stichting Welzijn Velsen voelen als zeer fijn. Ik werk in een leuk team. Wat ik vooral fijn vind, is dat ik een meerwaarde ben binnen het team, mede door mijn maatschappelijke achtergrond. De diversiteit binnen het team maakt het werk leuk, uitdagend en het team sterker.

Tagged with: ,

About Author

JC de Koe